Het nieuwe normaal. Het lijkt bijna een containerbegrip. Wat verstaat u onder het nieuwe normaal? De anderhalve meter afstand? De maximale grootte van een groep? Of het normaal worden van thuiswerken? Wat dat laatste betreft hebben wij vijf aandachtspunten die u wellicht kunnen helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

  1. Servers op afstand Beheerders vinden het vaak lastig om gebruikers op afstand te controleren en moeten maar vertrouwen hebben in de handelingen van hun collega’s. De nieuwste Microsoft-technologieën ondersteunen het ‘locatie onafhankelijk werken’. Het zorgt voor het veilig en goed beheersbaar houden van uw IT-omgeving.
  2. Device management De lokale PC, tablets en smartphones vragen om beheer qua veiligheid, up-to-date zijn, backup enzovoort. Dus zorg ervoor dat uw medewerkers beschikken over een laptop, smartphone of tablet die volledig beheerd wordt door uw organisatie en past bij de functie die zij in uw organisatie hebben. Met andere woorden: devices die beschikken over de juiste software en zijn aangemeld in uw netwerk.
  3. Microsoft Teams Niet alleen de zakelijke contacten maar ook de sociale contacten tussen collega’s zijn in deze tijd beduidend minder. Microsoft Teams biedt de meest uiteenlopende opties om gemakkelijk online te communiceren. Een aandachtspunt is het zorgen voor een prettige zittende headset en een goede webcam.
  4. Digitaal platform Denk als organisatie ook na over het inbrengen van het sociale aspect. Creëer bijvoorbeeld een digitaal platform om aan het gemis van het onderling contact tussen collega’s aandacht te geven. Zo biedt Microsoft 365 tal van oplossingen om de interne communicatie te stimuleren en te verbeteren. Organiseer ook eens een informele meeting. Bijvoorbeeld een online game met collega’s.
  5. Bewustwording Denk ten slotte ook na over hoe u omgaat met het delen van privacygevoelige informatie als er geen controle op de werkplek is. Dat vraagt zeker om bewustwording over veiligheid door de gebruikers. Doe eens een quiz onder uw collega’s over veilig werken. En stel als basis dat zij beschikken over een veilige VPN-verbinding om uw bedrijfsgegevens te beschermen.

Uiteraard zijn er nog veel meer aandachtspunten te bedenken voor het werken in het nieuwe normaal. Zullen wij een online afspraak met u maken om vrijblijvend van gedachte te wisselen over wat wij als uw IT-partner in het nieuwe normaal voor u kunnen betekenen?

Sander van der Laan, Michel Snitjer en Gert-Jan Voogsgeerd