Er is heel veel gaande in de wereld van Cloud Computing. Technieken veranderen razendsnel, ze worden steeds slimmer door middel AI (artificiële intelligentie), de veiligheid verbeterd en het samenwerken en plaats onafhankelijk werken wordt steeds meer als standaard gezien. Dit zijn slechts enkele voordelen.

Zoals men altijd mooi zegt “Elk voordeel heeft ook een nadeel”. Zo ontkom je er bijna niet meer aan om in de cloud te gaan werken, vervallen gratis producten en worden andere producten duurder. Dit is natuurlijk ook bijna niet te voorkomen met al die ontwikkelingen.

De grootste spelers in de markt zijn Google en Microsoft. Google met haar Workspace oplossing (voorheen G Suite) en Microsoft met Microsoft 365 (voorheen Office 365).

Nu heeft Google aangekondigd per 1 Juli 2022 geheel te stoppen met de gratis G Suite software en verhoogd Microsoft veel van haar prijzen per 1 Maart 2022 maar geeft haar klanten kortingen bij meerjarige contracten.

Dit is een mooi moment om de voor- en nadelen van beide partijen goed in kaart te brengen.

Office applicaties
Zowel Google als Microsoft bieden haar applicaties online aan. Google focust zich volledig op haar online diensten en maak je daarbij gebruik van Chrome dan heb je de mogelijkheid ook offline te werken.

Microsoft biedt ook downloadbare versies welke een stuk krachtiger zijn dan haar online versies. Over het algemeens bieden de applicaties van Microsoft meer features en worden ze in de markt veelal als standaard gezien. De online-samenwerking is bij Google momenteel wat krachtiger al investeert Microsoft hier veel in en wordt het beter en beter.
Waar Microsoft wel echt in uitblinkt is PowerPoint. Google Slides komt hier bij lange na niet in de buurt.

Outlook vs Google
Eigenlijk zie je met alles dat Google meer voor de eenvoud gaat waar Microsoft zich meer richt op de vele functionaliteiten. Ook dat is hier terug te zien, Outlook bevat als voorbeeld naast mail ook mogelijkheden voor ingebouwde contacten en agenda’s. Bij Google zijn dat aparte applicaties.

Teams vs Meet
Beide applicaties doen wat je verwacht. Hele grote verschillen zijn er niet. Meet is wat lichter in gebruik en Teams richt zich meer op de integratie met al de andere Microsoft-producten.

Veiligheid en Privacy
Zowel Google al Microsoft hebben haar zaakjes goed op orde. Google maakt de keuze om beheerders zo min mogelijk mogelijkheden te geven en Microsoft biedt toegang tot honderden individuele instellingen en daarmee dus meer vrijheid waardoor je veel specifieker kunt bepalen wat gebruikers wel en niet kunnen. Bij Microsoft kun jezelf aangeven waar de data opgeslagen moet worden. Bij Google moet je hier een verzoek voor indienen.

Prijzen
Aangezien de pakketten nagenoeg niet één op één te vergelijken zijn is het lastig om hier iets over te roepen. Over het algemeen is Google iets goedkoper maar biedt ook minder mogelijkheden. Met de Standard versies komen ze dicht bij elkaar in de buurt. Het grootste verschil hierbij is dat Microsoft veel van haar programma’s ter download aanbiedt en Google niet. De standard versie van Google Workspace kost € 10,40 per maand en die van Microsoft 365 € 12,60 en bij een jaarcontract € 10,50 per maand.

Conclusie
De doelgroep van beide merken is hetzelfde. Het verschil zit met name in het beheer en de functionaliteiten. Waar google voor de eenvoud gaat, focust Microsoft zich op de vele mogelijkheden en de instelbaarheid.
Voor het goed gebruiken van de Microsoft 365 producten zal dus wel meer kennis nodig zijn maar de mogelijkheden zijn veel uitgebreider