AVG lijkt een beetje van het toneel te zijn verdwenen. Op een paar boetes na lijkt het wel of AVG alle belang heeft verloren. Niets is minder waar. De beveiliging van persoonsgegevens en de daaraan gekoppelde beveiliging van IT-systemen heeft niets aan prioriteit verloren. Het is vooral de capaciteit om te handhaven die debet is aan het geven van waarschuwingen en boetes.

Als IT-partner bieden wij een totaal pakket dat zich concentreert op de beveiliging van de toegang tot je bedrijfsgegevens en het veilig omgaan met vertrouwelijke persoonsgegevens. In eerste instantie betekent dit dat wij optimaal gebruik maken van de hard- en software mogelijkheden die beschikbaar zijn. Een state-of-the art firewall en antivirus software dat zich zelf automatisch update om de laatste virussen te detecteren en isoleren. Maar wij kunnen wel alles dichttimmeren met hard- en software, als het gaat om AVG blijkt in de praktijk dat het vooral draait om de bewustwording van medewerkers. Zo zien en horen wij regelmatig dat mailberichten met salarisgegevens (inclusief bankrekeningen en bsn) zonder enige vorm van encryptie worden verzonden. Levensgevaarlijk!

Een aantal van onze klanten is goed bezig om zich fysiek te beschermen tegen hackers en nemen maatregelen om hun medewerkers bewust te laten worden van de gevaren van phishingmail en het versturen van mails met vertrouwelijke informatie. We kunnen ze ondersteunen met adviezen en workshops die ingaan op ICT, bewustwording en ICT-rechten en -plichten.

Uiteindelijk begint AVG met bewustwording. Daarna is het zaak om waterdichte contracten met leveranciers (bijvoorbeeld uw ICT-partner of boekhouder) vast te leggen. Ten slotte kunnen wij met behulp van ICT-producten de puntjes op de i zetten. ICT is in dat kader een hulpmiddel dat er voor kan zorgen dat er minder fouten gemaakt kunnen worden. Zo is er software dat signaleert en waarschuwt als er vertrouwelijk mail verstuurt wordt. Of antivirus software dat dagelijks wordt ge├╝pdatet door de gegevens die beschikbaar worden gesteld door de datacenters van Microsoft. Zo maar twee voorbeelden.

AVG is volgens ons nog steeds hot en het is verplicht om maatregelen te nemen. Wij helpen je graag om compliant te zijn volgens de wetgeving. Wil je graag weten hoe wij je kunnen helpen? Of welke ervaringen wij op dit gebied hebben opgedaan die wij graag met je willen delen. Laat het ons vandaag nog weten. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Michel Snitjer, Sander van der Laan en Gert-Jan Voogsgeerd