We kennen allemaal het besturingssysteem Microsoft Windows. De bekendste uitvoeringen zijn de Home en Pro versies.
De naam geeft het al min of meer aan, Home voor thuis gebruik en Pro voor de zakelijke gebruiker. Tot zover duidelijk maar wat is nu het verschil tussen Home en Pro en welke versie moet je kiezen.

Het verschil tussen Windows Home en Pro zit hoofdzakelijk in de beveiliging en het beheer. Windows Pro heeft alle mogelijkheden van Home plus extra functionaliteit. De Pro versie is een stuk veiliger en heeft de mogelijkheid om met een domein te koppelen (netwerk functionaliteiten) de Home versie kan alleen maar lokaal aanmelden en moet vaak aan een privé email adres gekoppeld worden. In een netwerk kunnen systeembeheerders de Pro versies centraal beheren en instellingen aanpassen. Dit kan met bijvoorbeeld Intune.

Windows Pro ondersteunt Azure Active Directory, je kunt daarmee gebruikmaken van één keer aanmelden voor zowel Windows Pro, Microsoft 365 en andere Microsoft diensten. Dit maakt het account en wachtwoord beheer een stuk eenvoudiger en is ook voor de gebruiker veel gebruiksvriendelijker.

Veiligheid is voor zakelijke gebruikers van belang, denk alleen maar aan de AVG wet, die je verplicht persoonsgegevens zoals naam, adres, geboorte datum en BSN etc. beveiligen.
Met de Pro versie heb je de mogelijkheid BitLocker te gebruiken, BitLocker encrypt de harde schijf op je PC of Laptop zodat bij verlies of diefstal de gegevens niet misbruikt kunnen worden. Anders kunnen ze immers gewoon de harde schijf eruit halen en ergens anders op aansluiten en zijn ze in het bezit van al jouw data.

Vaak zien wij dat bedrijven toch systemen met Windows Home aanschaffen omdat deze een stuk goedkoper zijn en overal om de hoek te koop.
Als je toch gebruik wilde maken van Windows Pro dan kon je of een duurder systeem kopen of een dure Windows upgrade van € 215,-

Wat velen echter niet weten is dat je deze upgrade zeer voordeling kunt aanschaffen als je in het bezit bent van een Microsoft 365 Business abonnement.
Voor slechts € 65,- heb je deze upgrade in jouw bezit en een herinstallatie van je systeem is niet eens nodig.

Wil je meer weten? Als Microsoft Gold partner weten wij exact hoe de licentiestructuur van Microsoft in elkaar zit.