Sinds de coronacrisis heeft thuiswerken (verplicht) een enorme vlucht genomen. Wij zijn ervan overtuigd dat nu de maatregelen van het RIVM worden versoepeld, thuiswerken meer dan voorheen zal blijven bestaan. Wij hebben vijf tips om thuiswerken veilig te maken. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Tip 1 Device management

Zorg er bij voorkeur voor dat u de enige bent die toegang heeft tot uw zakelijke computer. Als andere huisgenoten toch gebruik mogen maken van uw zakelijke computer, beveilig de toegang dan met een wachtwoord en zorg er voor dat uw device is aangemeld in uw gecontroleerde zakelijke omgeving. Bij diefstal of verlies kan alle data op uw device op afstand worden gewist zodat alleen geautoriseerde gebruikers over uw gegevens kunnen beschikken.

Tip 2 Beveiligde verbinding

Bij het gebruiken van een beveiligde verbinding wordt alle data die van A naar B wordt gestuurd versleuteld, zodat de data onleesbaar wordt. Bij A vindt een encrypting plaats en bij B de decrypting volgens de sleutel die aan beide kanten bekend is. Dat kan bijna altijd heel simpel met een VPN-verbinding. VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN-verbinding is een gemakkelijke en efficiënte manier om uw online veiligheid, privacy en vrijheid te verbeteren. Met een VPN-verbinding wordt al uw internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd.

Tip 3 Multi Factor Authentication

Het gebruik van één wachtwoord blijkt in de praktijk onveilig. Vooral omdat veel mensen een zwak wachtwoord gebruiken en deze ook bijna nooit veranderen. Bij Multi-factor wordt een gebruiker gevraagd om tijdens het aanmeldingsproces een extra vorm van identificatie in te voeren, bijvoorbeeld een code op hun mobiel of een vingerafdruk scan. Wanneer u een tweede vorm van verificatie nodig hebt, wordt de beveiliging substantieel verhoogd omdat deze extra factor niet bekend is bij een eventuele hacker.

Tip 4 Windows Virtual Desktop

Zorg er voor dat u met uw device inlogt in een centrale en beveiligde omgeving waar al uw bedrijfsgegevens staan. Windows Virtual Desktop is de nieuwe cloudomgeving van Microsoft en een uitstekende oplossing voor veilig thuiswerken. Windows Virtual Desktop combineert onder meer Microsoft 365 met Office 365. Deze cloudoplossing is gebaseerd op bewezen technologie en waarborgt optimale performance en functionaliteit voor Outlook, OneDrive, Microsoft Office, Microsoft Sharepoint, Microsoft Teams en eigen CRM- of ERP-applicaties. Dit alles inclusief de hoge security standaarden die we van Microsoft gewend zijn.

Tip 5 Bewustwording

Ten slotte, maar zeker niet minder belangrijk dan de eerdergenoemde tips, wees u bij thuiswerken bewust van de gevolgen van onveilig thuiswerken. Bewust zijn van veilig thuiswerken kan ongelooflijk veel narigheid voorkomen!

Heeft u nog vragen over veilig thuiswerken? Wij hebben een koffervol maatwerk tips voor u!! Of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen als u over wilt gaan naar de cloud met Office 365? Maak in beide gevallen vrijblijvend een afspraak met een van onze consultants. De koffie staat voor u klaar.

Sander van der Laan, Michel Snitjer en Gert-Jan Voogsgeerd