De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) of internationaal genaamd General Data Protection Regulation (GDPR) bestaat alweer een aantal jaren maar is nog vaak een ondergeschoven kindje. 

In het verleden hebben wij samen met Daniels Huisman Advocaten en Dazzle ondernemingen en stichtingen geadviseerd hoe om te gaan met de AVG.  

Eén van de vele gespreksonderwerpen was Secure mail. Hoe zorg je er eigenlijk voor dat een mailtje met bijvoorbeeld een BSN nummer veilig overkomt bij de ontvanger? In de afgelopen jaren zijn er meerdere oplossingen op de markt gekomen, noem bijvoorbeeld Zivver en Zorgmail.   Als zowel de zender als ontvanger hetzelfde product gebruikten is het niet nodig om SMS authenticatie te gebruiken.  

Tegenwoordig zijn de secure mail leveranciers die NTA7516 gecertificeerd zijn verplicht communicatie met een andere gecertificeerde leverancier open te stellen.  Het maakt dus niet meer uit welke product er door de zender en ontvanger gebruikt wordt wat secure mailen veel eenvoudiger maakt.  

Als we het over eenvoud hebben. Veel leveranciers leggen de verantwoordelijkheid bij de gebruiker neer. De gebruiker kan of moet kiezen of een mail secure verstuurd moet worden of niet. Lastig voor veel gebruikers en best een grote foutgevoeligheid. Gebruikers kiezen immers voor de makkelijkste weg en dat is dan vaak het niet secure versturen van de mail.  

Sinds kort zijn wij partner van Bastion365. Een secure mail oplossing volledig gebaseerd op en ontwikkeld met Microsoft.  

Stuur je een mail met bijvoorbeeld een paspoort nummer erin dan zal de server van Bastion kijken of de ontvangende partij een NTA7516 gecertificeerde oplossing gebruikt. Is dit het geval dan zal de mail als een gewone maar vanzelfsprekend versleutelde mail verstuurd worden. Is de ontvangende partij dat niet dan zul je ene 06 nummer moeten invoeren van de ontvanger en kan de ontvanger de mail lezen en beantwoorden via een beveiligd portaal wat in de mail client geopend wordt. De gebruiker wordt dus geen keuze gegeven. 

Een aantal andere voordelen op een rij: 

  • Geen plugin nodig. Werkt met alle mail clients zoals mobiel, web, outlook en apple mail. Bastion365 is immers gekoppeld aan de Microsoft Exchange online mail server.  
  • Checkt de mail en de bijlage op gevoelige persoonsdata of andere gevoelige informatie 
  • Zelf bepalen of je gevoelige bedrijfsinformatie versleuteld wilt versturen 
  • NTA 7516 gecertificeerd  
  • AVG gecertificeerd  
  • Je eigen mail domein 
  • Eigen huisstijl  
  • Goedkoper dan concurrerende producten 

Meer weten? Vanzelfsprekend demonstreren wij het graag.