Cybersecurity staat bij vrijwel alle bedrijven hoog op hun prioriteitenlijst. Niet verwonderlijk, een cyberaanval kan enorme gevolgen hebben! U kunt natuurlijk uw IT-partner inschakelen om hen te laten checken of uw security wel op orde is. Of u loopt onze checklist eens door om te bepalen wat uzelf allemaal kunt doen.

Is uw software up to date?

Een van de meest voorkomende onveiligheden in uw IT-omgeving is het achterwege blijven van updates. Het installeren van updates blijkt in de praktijk nooit uit te komen. Het is echter belangrijk om uw updates in te plannen en op tijd door te voeren. De meeste updates bestaan namelijk uit security updates

Staan de juiste communicatiepoorten open/dicht?

Hoog op de lijst met kwetsbaarheden staat de geopende RDP-poort 3389. Het is echter mogelijk voor kwaadwillenden om via een aanval op poort 3389 een zogenoemde ‘reflection attack’ op te zetten. Uw systeem kan hierdoor deelnemen aan een uitgaande (D)DoS-aanval of zelfs worden ge├»nfecteerd met gijzelingssoftware. Om dit te voorkomen schakelt u in uw firewall de toegang op poort 3389 uit.

Zijn alle devices veilig in uw netwerk opgenomen?

Medewerkers gebruiken steeds vaker verschillende devices om hun werk, tijd- en plaatsonafhankelijk uit te voeren. Het zorgt ervoor dat de arbeidsproductiviteit sterk wordt verhoogd. Zorg er echter voor dat alle devices in uw netwerk zijn aangemeld zodat ongeoorloofde devices uitgesloten kunnen worden om uw netwerk (en data) te gebruiken.

Werkt u al met Windows Virtual Desktop?

Zorg ervoor dat uw medewerkers inloggen in een centrale en beveiligde omgeving. Windows Virtual Desktop is de nieuwe cloudomgeving van Microsoft en combineert onder meer Microsoft 365 met Office 365. Het biedt de security standaarden die u van Microsoft gewend bent.

Heeft u de laatste versie antivirus software en is uw firewall goed ingeregeld?

Er zijn verschillende technische maatregelen die u kunt nemen om uw IT-omgeving te beveiligen. Randvoorwaarde daarbij is dat u de laatste versie van uw antivirus software installeert en dat deze optimaal is afgestemd met uw firewall of VPN. Vaak worden standaard alle poorten opengezet en is het aan u om de kwetsbare communicatiepoorten zelf te sluiten.

Zijn uw medewerkers zich voldoende bewust van cybersecurity?

Hoe goed uw IT-omgeving ook is beveiligd met technische maatregelen, de gebruikers zijn meestal de zwakste schakel in uw netwerk. Ze kijken op websites voor priv├ędoeleinden en verrichten allerlei handelingen met een verhoogd risico. Het is uitermate belangrijk dat uw medewerkers zich bewust zijn van de gevaren van cybercriminaliteit.

Heeft u de vragen uit de checklist positief beantwoord? Dan is de kans groot dat uw security op orde is. Wilt u meer zekerheid? Maak vrijblijvend een afspraak voor een GRATIS security scan. Met onze tools checken wij uw interne security op software updates, de poorten die open staan in uw netwerk, welke gebruikers er zijn geregistreerd enzovoort. Mocht daaruit blijken dat uw security nog te wensen over laat, dan bieden wij u graag een maatwerk oplossing om uw security naar het hoogst mogelijke level te tillen.

Gert-Jan Voogsgeerd, Sander van der Laan en Michel Snitjer